MuseumJeugdUniversiteit

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en supernieuwsgierig? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) écht iets voor jou! Meld je dan nu aan via de website van MuseumJeugdUniversiteit.
Bekijk hieronder de MJU-reeks van Museum Volkenkunde voor het najaar 2017.


MJU programma voorjaar 2017
 

Zondag 24 september 2017
Wonu Veys – Ga je mee op reis met Vaiana?

Ken je de Disneyfilm Vaiana? Tijdens dit college bespreekt de conservator Oceanië, Wonu Veys, het bijzondere avontuur van Vaiana en de halfgod Maui. Ontdek deze ochtend een wereld van stoere meisjes, slimme zeevaarders en inspirerende voorouders!

 


Zondag 22 oktober 2017
Francine Brinkgreve - Wat bling-blingt daar zo?

Mensen over de hele wereld dragen sieraden. Ze doen dit om zichzelf mooier te maken of om er iets mee te vertellen. Sieraden worden gemaakt van verschillende materialen zoals schelpen, zaden en pitjes, botten en steen, maar ook van goud, zilver en edelstenen! Tijdens dit college vertelt Francine Brinkgreve, conservator Indonesië, over sieraden uit de hele wereld en over de bijzondere technieken waarmee ze worden gemaakt. Heb jij ook een bijzonder sieraad? Een ring, armband, ketting of stoere hanger? Doe hem om tijdens dit college!


Zondag 26 november 2017
Hoe vier je een feestje voor de doden? - Edoardo Ramos

In Mexico geloven ze dat de zielen van overleden personen op 1 en 2 november terugkomen naar de aarde. Ze vieren dan ‘Dias de los muertos’ en voor deze ‘dag van de doden’ worden de grafstenen schoongemaakt en worden verse bloemen neergezet. Er wordt lekkers neergezet voor de doden, zodat de teruggekomen zielen hiervan kunnen eten en drinken. Mexico-expert, Edoardo Ramos, weet precies hoe dit feest gevierd wordt en zal hier tijdens dit college van alles over vertellen en laten zien.


Zondag 17 december 2017
Cunera Buijs – Waar komen de rendieren van de kerstman vandaan?

Iedereen weet dat de slee van de Kerstman wordt voortgetrokken door rendieren. Cunera Buijs, de specialist van de noordpoolgebieden, vertelt je deze ochtend alles over het bijzondere gebied Noord-Scandinavië waar deze dieren vandaan komen. En ook over de Samen, de mensen voor wie deze dieren zo ongelofelijk belangrijk zijn.