MuseumJeugdUniversiteit

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en supernieuwsgierig? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) écht iets voor jou! Meld je dan nu aan via de website van MuseumJeugdUniversiteit.
Bekijk hieronder de MJU-reeks van Museum Volkenkunde voor het voorjaar 2018.


MJU programma voorjaar 2018


Zondag 25 februari 2018 - 10:30 uur
Waarom is Chinees Nieuwjaar op 16 februari?

Het allereerste college begint feestelijk! Op1 januari vierden we het Nieuwjaarsfeest. In China doen ze dat op een andere datum, namelijk op 16 februari. Wil jij weten hoe dit komt en vraag jij je af hoe waarom zo’n Chinees Nieuwjaarsfeest er zo knallend aan toe gaat en wat de Chinese draak ermee te maken heeft…? Kom dan deze ochtend naar het college van Chinadeskundige Tjyying Liu die hier alles over weet.

 

 


Zondag 25 maart 2018 - 10:30 uur
Hoe versieren mensen zichzelf?

Mensen over de hele wereld dragen sieraden. Ze doen dit om zichzelf mooier te maken of om er iets mee te vertellen. Sieraden worden gemaakt van verschillende materialen zoals schelpen, zaden en pitjes, botten en steen, maar ook van goud, zilver en edelstenen! Tijdens dit college vertelt gastconservator sieraden Vanessa de Gruijter over sieraden uit de hele wereld en over de bijzondere technieken waarmee ze worden gemaakt. Heb jij ook een bijzonder sieraad? Een ring, armband, ketting of stoere hanger? Doe hem om tijdens dit college!

 

 


Zondag 22 april 2018 - 10:30 uur
Is Afrikaans voetbal magisch?

Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika, maakte de wereld uitgebreid kennis met Afrikaanse voetbaltradities. De makaraba’s, beschilderde bouwhelmen, en vuvuzela’s, de oorverdovende toeters, waren ook in Nederland erg populair. Maar wat valt er nog meer te vertellen over Afrikaans voetbal? Wist je dat er ook magie bij komt kijken? Soms proberen Afrikaanse tovenaars stiekem de uitkomst van een wedstrijd te beïnvloeden. Voetbal is niet meer alleen voor jongens, ook steeds meer meisjes doen hieraan mee. Conservator Afrika Annette Schmidt vertelt je er van alles over in dit sportieve college.

 

 


Zondag 27 mei 2018 - 10:30 uur
Welk ritme laat jou dansen?

Zin om even lekker te swingen? Deze ochtend staat helemaal in het teken van ritme! Ritme is de herhaling van geluid. Je komt het overal ter wereld tegen. Een lekker ritme in muziek zorgt ervoor dat je wilt dansen! Maar hoe ontstaat en wie bedenkt die ritmes en waar komen ze precies vandaan? Samen met ervaringsdeskundige Mark Oomen ga je op een muzikale ontdekkingsreis en eindigen we swingend dit laatste MJU-college.