Column Meester Bart

 

Meester Bart, onze museumambassadeur

Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart, is ambassadeur van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. De onderwerpen die in de drie musea aan bod komen, overlappen met de thema’s die Meester Bart in zijn klas en in de media bespreekbaar maakt. Zowel de leerkracht als de musea willen kinderen een open blik op de wereld geven en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling tot nieuwsgierige en tolerante wereldburgers. Lees hieronder het verhaal van Meester Bart...


De liefde van Leiden

De eerste keer dat ik kennismaakte met Leiden moet een jaar of tien geleden zijn. Toch is die eerste keer mij goed bijgebleven. Leiden is een mooie stad. Een stad rijk aan water. De grachten van Leiden die de stad het zusje van Amsterdam doen lijken. Leiden, de stad die in de schaduw van het Haagse staat. Een stad rijk aan studenten, daar waar Nederland misschien wel op haar slimst is. Een stad rijk aan vele bruggetjes die Leiden zo romantisch maken. De plek waar twee tieners zomaar eens hun kalverliefde kunnen vereeuwigen.

Mijn eerste keer Leiden was de keer dat ik met leerlingen naar Museum Volkenkunde ging. Ik liep stage tijdens mijn lerarenopleiding en ik had geen idee van zo’n klassenuitje. Hier kwam ik erachter dat kinderen, ondanks de verschillen vooral overeenkomsten hebben. En dat de verschillen die zij bij zich dragen hen als individu weer zo mooi maken. En waar de ander heel veel, maar misschien ook helemaal niets in herkent.  Ook kwam ik in Leiden erachter dat een museumbezoek niet saai hoeft te zijn. Het museum pakte dat goed aan. Bij de ingang voelde ik dat we welkom waren. En ik voelde liefde, mijn liefde voor het docentschap en voor het enthousiasme van de kinderen. In het klaslokaal leerde ik lesgeven en omgaan met de soms brutale mond van de allerstoersten. En bij een klassenuitje zijn juist de stoerste kinderen de allerkleinsten die nog net niet aan je lichaam komen hangen. In Leiden kwam ik erachter dat in het kind de mens op zijn mooist is. Het is de liefde voor de mens, die in Museum Volkenkunde die dag goed te voelen was.

In Leiden kwam ik erachter dat mensen verhalen bij zich dragen. Dat kinderen mooie verhalen dragen. Verhalen die verteld moeten worden. Juist in de klas. Juist na zo’n museumbezoek. In het museum luisterden we naar de verhalen van de mensen die soms heel veel of juist niet op ons verhaal lijken. Daar in Leiden, in de stad van de liefde, huist Museum Volkenkunde, het museum over mensen. Nu, een aantal jaar later, ben ik weer in Leiden. Die energie is hetzelfde gebleven. De twinkeling in hun ogen wanneer hun verhaal overeenkomt met de verhalen die in het museum verteld worden. Hier in Leiden is veel liefde te voelen. En Museum Volkenkunde draagt hier haar steentje aan bij.

 

Meester Bart


Houd deze pagina in de gaten voor de verhalen van Meester Bart