Uitgelicht

  Een huis vol Indonesische kunst

  Frits Liefkes legateerde in 2010 een waardevolle   verzameling textielen, sieraden en meubelen aan   Museum Volkenkunde in Leiden, bijna duizend   voorwerpen van hoge kwaliteit en soms heel bijzonder en uniek.

Lees hier meer over Liefkes passie voor Indonesische kunst en de verzameling die hij schonk aan het museum


Peranakan Special

De heer Sioe Yao Kan schonk Museum Volkenkunde een collectie voorwerpen afkomstig van zijn eigen familie. Kan komt uit een familie van zogenaamde Peranakan Chinezen: nakomelingen van Chinese en Indonesische voorouders. Zijn schenking vormde de aanleiding voor een tentoonstelling over deze gemeenschap.

Lees meer over de Peranakan in de Peranakan Special.


De Japanse prenten van de 'vlietende wereld'

De Tropenmuseumcollectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen bevat een kleine maar noemenswaardige collectie Japanse prenten. De prenten verbeelden de geneugten waarmee de rijke, maar machteloze stedelijke burgers in het Japan van grofweg 1600 tot 1850 hun leven aangenamer probeerden te maken. Het waren de sensuele geneugten van wat hun tijdgenoten de ‘vlietende wereld’ noemden.

Lees meer over de Japanse prenten.


Bijzondere kralencollectie

Snuffel online in de bijzondere kralencollectie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Bekijk de kralen in hoge resolutie en zoom in om bijzondere details te zien. De unieke verzameling van zo'n 22.000 kralen is een schenking van J.F. Sick & Co., een van de meest belangrijke exporteurs van kralen.

Bekijk de kralencollectie.


Schetsboeken van Emilie van Kerckhoff

Emilie van Kerckhoff reisde in de eerste helft van de twintigste eeuw naar Noord-Afrika, India, Japan, Java en Nederlands-Indië. Wat zij daar zag in het straatbeeld, in tempels en paleizen, legde zij in haar schetsboekjes vast met potloodtekeningen en aquarellen. Een veelheid van nieuwe vormen en kleuren!

Lees meer over Emilie van Kerckhoff en haar schetsboeken.


De Waka's van Volkenkunde

Wie aan de zijde van de Morspoort de museumtuin binnenloopt, kan er niet omheen: het prachtige boothuis springt direct in het oog. Het biedt onderdak aan onze Waka’s (traditionele Maori-kano’s) die speciaal voor Volkenkunde zijn gemaakt.

Lees alles over deze bijzondere waka's.


De Totempaal voor Volkenkunde

De imposante 8 meter hoge totempaal is niet te missen. Vanaf de straat valt hij direct op. Deze unieke totempaal is speciaal voor Volkenkunde gemaakt door Kwakwaka'wakw chief Rande Cook.

Lees meer over deze bijzondere totempaal en de houtsnijders die hem maakten.