MBO

Beleef samen de wereld! Museum Volkenkunde is een museum over mensen. Onze objecten laten stuk voor stuk een menselijk verhaal zien en maken nieuwsgierig naar de culturele diversiteit die de wereld rijk is. Wij hebben een aansprekend aanbod voor het middelbaar onderwijs. Alle prijzen zijn inclusief museum entree.

Heb je interesse in een specifieke tentoonstelling of thema? Of ben je geïnteresseerd in onze educatieve methode voor een groep docenten (in opleiding)? Informeer naar de mogelijkheden voor een programma op maat via reserveren@volkenkunde.nl of 088 - 0042 830 (ma. t/m vrij. 10.00 - 17.00 uur). Bekijk het overzicht van de actuele tentoonstellingen


Roots, rhythm and rap

Opdrachten en Workshop

De oorsprong van veel muziek die we horen, ligt in Afrika. Neem de huidige rap en hiphopcultuur; deze komt voort uit de blues en kent zijn oorsprong in de slavernijgeschiedenis. Tijdens dit programma ga je op zoek naar de roots, de wortels van muziek. Een museumdocent neemt je mee op een reis langs voorwerpen die te maken hebben met deze muziekgeschiedenis. En wat is een muziekprogramma zonder muziek? Met elkaar maak je een ritme op de djembé.

 • Voor wie: studenten MBO
 • Tijdsduur:  90 minuten
 • Prijs: € 70,- per 15 studenten (meerdere groepen mogelijk)

Geloven in de wereld 

Rondleiding en opdrachten

Dit programma laat je kennismaken met het hindoeïsme, het boeddhisme en de islam. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen? Belangrijke goden, profeten, rituelen en pelgrimages passeren de revue. Een interactieve rondleiding met opdrachten in teamverband. Dit programma is goed te combineren met de workshop Boeddha zien & tekenen. Dit programma is bijvoorbeeld goed uit te breiden met een workshop Balinese gamelan of Boeddha zien & tekenen. 

 • Voor wie: studenten MBO
 • Duur:  90 minuten
 • Prijs: € 70,- per 15 studenten (meerdere groepen mogelijk)                                

Rondleidingen

Laat je meevoeren langs de iconen van het museum tijdens een topstukkenrondleiding en kom meer te weten over de Japanse Boeddha’s, de beelden uit de Singosaritempel op Java, de magische krachtbeelden uit Afrika of de maquette van Deshima. Of laat je onderdompelen in een cultuur naar keuze tijdens een cultuurrondleiding. Je kunt in het museum op reis naar Afrika, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Oceanië, de Poolgebieden of Azië (Indonesië, Japan, China of West- en Centraal Azië). Tijdens een themarondleiding wordt een thema naar keuze in een globale context geplaatst, zoals geloof, rituelen en gebruiken of woonvormen en lifestyle. Bij al onze rondleidingen geldt dat de studenten actief betrokken worden door hen vragen te stellen, te prikkelen met stellingen en kleine opdrachten te geven. Deze rondleidingen zijn goed te combineren met een workshop.

 • Voor wie: studenten MBO
 • Tijdsduur: 45 minuten
 • Prijs:  € 45,- per 15 studenten (meerdere groepen mogelijk)                              

Boeddha zien en tekenen 

Workshop

Wat valt je op aan een Boeddhabeeld? Zijn langgerekte oorlellen, de bijzondere handhoudingen, de kleine krulletjes op zijn hoofd… Deze workshop vindt plaats in de Boeddhazaal waar je de beelden bestudeert en natekent. Met aanwijzingen van beeldend kunstenaar en vakdocent Tineke Jacobs maak jij een mooie persoonlijke compositie. Boek deze workshop bij voorkeur in combinatie met de rondleiding Reis naar Azië. 

 • Voor wie: studenten MBO
 • Tijdsduur: 45 minuten
 • Prijs: € 90,- per 30 studenten (meerdere groepen mogelijk)

Het ritme van de djembé          

Workshop

Afrikaanse djembé staat voor aanstekelijke ritmes. Muziekdocent John May leert je de basisslagen op de djembé en uiteindelijk spelen we samen een Afrikaans ritme. De kunst is om met elkaar te klinken als één grote trom. Een energieke workshop met een geweldig eindresultaat! Boek deze workshop bij voorkeur in combinatie met de rondleiding Reis naar Afrika.

 • Voor wie: studenten MBO
 • Tijdsduur: 45 minuten
 • Prijs: € 90,- per 30 studenten (meerdere groepen mogelijk)

Mocht je interesse hebben in een andere workshop zoals Chinese kalligrafie, Bollywood dans, Stampende beats uit Afrika, Doe de Haka, Capoeira battle, Sierlijke moves uit Bali, heldere klanken uit Bali neem dan gerust contact met ons op.


Tip: boek tijdig.
088 - 0042 830